Αρχική

Καλώς ήρθατε!

Αυτή η ιστοσελίδα απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες με παιδιά ηλικίας 9-12 ετών τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες προσοχής ή διάγνωση Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με/ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ή/και να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη δημιουργία και εφαρμογή ενός προγράμματος παρέμβασης για παιδιά με δυσκολίες προσοχής αξιοποιώντας τις δυνατότητες της καινοτόμου τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality, VR). Η έρευνα διεξάγεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την επιστημονική εποπτεία της Δρ. Παναγιώτας Δημητροπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.

Το πρόγραμμα "Εικο-Στήριξη και Παιδί" έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της Ιουλιανής Παχίτη, Υποφήφιας Διδάκτορος του Τμήματος Ψυχολογίας, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Neo-PRISM-C που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια προγράμματος Horizon2020-Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks (Αρ. έργου No.813546). Η διεξαγωγή της έρευνας έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε) του Πανεπιστημίου Κρήτης (Αρ. αναφοράς 51/25.02.2020). 

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα παρέμβασης.

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και ελπίζουμε να τα πούμε σύντομα από κοντά!

Ποιοι είμαστε;

Δρ. Παναγιώτα Δημητροπούλου


Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας,

Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Δρ. Παναγιώτα Δημητροπούλου είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος παρέμβασης "Εικο-Στήριξη και Παιδί". Σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε στο ίδιο Τμήμα τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στην Σχολική Ψυχολογία, καθώς και τη διδακτορική της διατριβή στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην διερεύνηση ψυχοκοινωνικών μεταβλητών που σχετίζονται με τη σχολική τάξη και την προσαρμογή παιδιών με ή χωρίς δυσκολίες μάθησης. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με την επίδραση των κινήτρων και τα ακαδημαϊκά συναισθήματα που αναδύονται κατά τη μάθηση, όσο και με τη διερεύνηση μεταβλητών που σχετίζονται με την ψυχοσυναισθηματική προσαρμογή των μαθητών και την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας στο σχολικό πλαίσιο. Τέλος, η ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση παρεμβατικών προγραμμάτων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αποτελούν βασικό πεδίο των μέχρι τώρα επιστημονικών της ενδιαφερόντων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Τέλος είναι Συν-συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Convenor του Board of Promotion and Prevention της EFPA και μέλος του ΔΣ της Διαγνωστικής & Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης».

Ιουλιανή Παχίτη


Υποψήφια Διδάκτωρ,

Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Ιουλιανή Παχίτη είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στη δημιουργία και εφαρμογή του προγράμματος παρέμβασης "Εικο-Στήριξη και Παιδί" για παιδιά με δυσκολίες προσοχής και τους γονείς τους. Έχει ολοκληρώσει το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εφαρμοσμένης Σχολικής Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2014) και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως Σχολική Ψυχολόγος στην Κύπρο. Επίσης, το 2010 κατέκτησε Πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έχει εργαστεί σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα ως προπτυχιακή και μεταπτυχιακή ερευνητική βοηθός. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δημιουργία και εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων για παιδιά με μαθησιακές και νευροαναπτυξιακές δυσκολίες, τη χρήση νέων τεχνολογιών ως μέρος των παρεμβάσεων (π.χ. εικονική πραγματικότητα), τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, καθώς και το σχεδιασμό και την προσαρμογή ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης παιδιών (π.χ. αξιολόγηση γλωσσικών ικανοτήτων).

Ραφαηλία Σπυρίδου

Σχολική Ψυχολόγος, 

Βοηθός Ερευνήτρια

Η Ραφαηλία Σπυρίδου είναι Σχολική Ψυχολόγος και Βοηθός Ερευνήτρια στο πρόγραμμα παρέμβασης "Εικο-Στήριξη και Παιδί". Σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό της Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως ψυχολόγος σε κέντρο ειδικών θεραπειών με παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, δυσκολίες προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Επιπλέον, παρακολουθεί σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σχετικά με τη σχολική ψυχολογία, την εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς και τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία παιδιών και εφήβων.

Κατερίνα Γαρεφαλάκη

Σχολική Ψυχολόγος, 

Βοηθός Ερευνήτρια

Η Κατερίνα Γαρεφαλάκη είναι Σχολική Ψυχολόγος και Βοηθός Ερευνήτρια στο πρόγραμμα παρέμβασης "Εικο-Στήριξη και Παιδί". Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2019. Επίσης, είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Σχολική Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και εκπαιδεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης έχει εργαστεί στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου Κρήτης, στο Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας για Α.Μ.Ε.Α. Επίσης, σε εθελοντικό επίπεδο έχει εργαστεί στο Σύλλογο "Ευ ζω με τον καρκίνο" του Ηρακλείου, ενώ έχει παρακολουθήσει αρκετά επιστημονικά συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και ημερίδες.